Članci
AŠVINI - BOŽANSKI BLIZANCI
Mario Piškur, đjotiši
U jednome od prošlih članaka započeli smo sa simbolizmom Sunca ili Surje. U vedskim se spisima spominju sinovi boga Sunca koji se zovu Ašvini ili Nasatje. Oni su izuzetno stara vedska božanstva. Ašvin na sanskrtu znači "onaj koji posjeduje konje", a riječ Nasatja označava blizance. Dakle, oni su božanski blizanci za koje se kaže da tjeraju konje na jutarnjem nebu i daruju piće besmrtnosti - Somu. Oni su božanski iscjelitelji koji liječe bolesne i pomlađuju stare. Predstavljaju jutarnje Sunce kao i prvu nakšatru - zvijezdu koja je po njima dobila ime - Ašvine.
Uz njih se veže posebno bogat simbolizam koji se zapravo odnosi na simbolizam Sunca. Uz Ašvine kao i uz Sunce javlja se simbolizam konja koji vuku njihova kola po nebeskome svodu. Konji simboliziraju sunčevu snagu i energiju, ali i želje koje je potrebno nadzirati. Sunce koje se vozi u kolima (kola označavaju našu personu) uspješno upravlja konjima što simbolički označava dušu ili Jastvo (Sunce) koje je uspjelo zagospodariti nad fizičkim željama (konjima). Poruka iz ovoga simbolizma je više nego vidljiva i govori nam da moramo naučiti obuzdavati naše želje kako ne bi postale poput divljih konja koji će nas u svojoj neobuzdanosti strovaliti u provaliju. Ova se tvrdnja najbolje ocrtava u današnjim prilikama u kojima se ljudi odaju raznoraznim porocima poput, recimo, droge, alkohola, pušenja, prejedanja i sl. Dakle, sasvim opravdano možemo reći da njihove želje (konji) vladaju nad njima. Zbog toga pokušajmo postati poput Sunca.

Tri faze Sunca


Za Ašvine smo rekli da predstavljaju jutarnje Sunce. Odmah valja spomenuti da je vedska civilizacija, kao i egipatska, razlikovala tri faze Sunca: izlazeće, podnevno i zalazeće Sunce. U drevnome Egiptu za njih su postojali i nazivi kao Aton, Ra i Amon, dok se za Ašvine govorilo da su oni par božanskih sokola koji prate Sunce prilikom njegova izlaska. Svaka faza Sunca posjeduje određenu energetsku kvalitetu. Za izlazeće ili jutarnje Sunce kaže se da ima blagotvornu, iscjeljujuću i obnavljajuću energiju ili kvalitetu, pa se, recimo, vršenje duhovne prakse preporučuje upravo za vrijeme ranih jutarnjih sati. Zbog toga su Ašvini povezani uz iscjeljivanje, pomlađivanje i besmrtnost.
Pri iscjeljivanju se ne misli samo na fizičko, već i na duhovno iscjeljivanje, tj. na duhovni rad i podizanje razine svijesti. Što se tiče besmrtnosti, ona je povezana uz tajanstveni napitak Somu koji prema kazivanju dijele Ašvini. Zanimljivo je napomenuti da su neupućeni zapadnjaci u početku vjerovali da je Soma jedna vrlo rijetka biljka koja raste na nepristupačnim mjestima poput Himalaja, a napitak spravljen od nje navodno će im osigurati besmrtnost. Zbog toga su takvi entuzijasti poduzimali različite ekspedicije u nepristupačne dijelove Himalaja, nadajući se njenom pronalaženju. No, kao što znamo, još nitko nije uspio ostvariti fizičku besmrtnost pa su vjerojatno sve ove ekspedicije završile s neuspjehom. Slično se dogodilo i s potragom za svetim Gralom, tj. za kaležom u kojemu je navodno bila sakupljena Kristova krv prilikom njegova raspeća. U ovim se primjerima susrećemo s pogrešnim tumačenjima drevnih spisa.
Naime, drevni su nam autori htjeli reći da se napitak besmrtnosti nalazi u nama samima, što je i dokazano najnovijim znanstvenim istraživanjima u kojima je otkriveno da tijelo u višim stanjima svijesti luči jednu posebnu supstancu koja je odgovorna za pomlađivanje i ozdravljenje.
Iz gore navedenoga, Suncu možemo pripisati sljedeće osobine: besmrtnost, duhovno i fizičko iscjeljenje, snaga i energija. U sljedećem članku nastavljamo s opisom simbolizma Sunca.

Karmičko-planetarno reprogramiranje


U ovome bih vas dijelu želio ukratko upoznati s Karmičko-planetarnim reprogramiranjem, ili skraćeno s KPR-om. Što je KPR? KPR je duhovna tehnika koja je nastala na osnovi drevnog vedskog znanja i znanja o vedskoj astrologiji - jyotishu. U sebi objedinjuje znanje o pravilnom razumijevanju karme, utjecaja planeta i rada s planetarnim mantrama.
Koja je svrha ove tehnike? Svrha KPR-a je da nas detaljno poduči o različitim dimenzijama karme, o njenom utjecaju na našu psihu, na naše zdravlje, kao i na događaje i susrete koji se događaju tijekom naših života. Također, omogućuje nam da putem prakticiranja mantri ili planetarnih zvukova, kao i drugih popratnih postupaka, postanemo aktivan činitelj u mijenjanju naše karme, tj. da sami sebe reprogramiramo u jedan drukčiji, za nas i za našu okolinu povoljniji smjer. Gdje se ova tehnika može naučiti? Ova jednostavna ali vrlo učinkovita tehnika može se naučiti na dvodnevnom seminaru poslije kojega ćete biti osposobljeni za ispravan rad na sebi.
Nakon ovoga kratkog upoznavanja nešto ću reći o temi koja se obrađuje na KPR seminaru, a radi se o pojmovima Dharme i Karme. Kaže se da je Dharma jedan od prirodnih ili kozmičkih zakona koji se odnosi na ispravno ponašanje, tj. na ono ponašanje koje je u skladu s moralno-etičkim načelima. Također, Dharma nam govori i o našem životnom cilju i zadatku. Dharmu je odredio Dharman ili zakonodavac a mi ga možemo nazvati Bogom i1i vrhovnom inteligencijom. Važno je da shvatimo da se ta vrhovna ili kozmička inteligencija nalazi svugdje u svemiru i da ona sve kontrolira, od nastanka zvijezda i galaksija, pa do razvoja najneprimjetnijeg cvijeta. Sve to podliježe ovoj inteligenciji. Jasno je onda da je i ljudski život pod utjecajem Dharme koja mu propisuje ispravno ponašanje, ponašanje u skladu s Božjim načelima. Dharma je čovjeku odredila određena pravila ponašanja kao što su nenasilje, pomaganje, istina, ljubav, ali isto tako i prirodi. U prirodi se ona očituje kao, npr., kružno kretanje planeta, kroz načelo muško-žensko, kroz zakon gravitacije, sinkroniciteta, itd.
Čemu nam onda služi karma? Karma nam služi da otkrivamo putove Dharmana. Pojasnimo malo ovu izjavu. Kao što vjerojatno znate, karma znači "akcija". Kaže se da sve naše akcije moraju biti ispravne tj. u skladu s dharmičkim zakonima. Ako naše akcije nisu u skladu s prirodnim zakonima, reakcije će biti negativne. Npr., ako neku osobu emocionalno povrijedimo, ona će prema nama postati vrlo nepovjerljiva, ili će nam vratiti istom mjerom. Pod uvjetom da smo svjesni svojih postupaka i postupaka drugih spram nas, iz ove situacije možemo naučiti da naše ponašanje nije bilo ispravno, tj. da nije bilo u skladu s dharmičkim načelima. Zbog toga je ova gornja izjava opravdana. Ovo je lijepi primjer koji nas vodi da malo bolje razmislimo o svojim postupcima i o njihovim učincima na našu okolinu.
<< Povratak